Търсене
Close this search box.

Ако птиците произхождат от динозаврите, защо са топлокръвни

Ако птиците произхождат от динозаврите, защо са топлокръвни

Ако птиците произхождат от динозаврите, защо са топлокръвни

Ако птиците произхождат от динозаврите, защо са топлокръвни


Направи дарение на училище!



***

http://www.abc.net.au/reslib/201005/r565032_3444385.jpg


Ако птиците произхождат от динозаврите по какъв начин са станали топлокръвни, като динозаврите са влечуги – студенокръвни? Имало ли е междинни стадии в еволюцията им.

Днешните птици  произхождат от група динозаври наречени тероподи.
Ако се погледнат задните крайници на Tyrannosaurus rex, един от най известните тероподи, те изглеждат като големи пилешки бутчета: три големи пръста насочени напред, и четвърти – назад, всички, от които заострени с извити остри нокти сплеснати от двете страни.
Динозаврите от тази група и птиците си приличат по 250 черти и характеристиките на скелетите им не съществуват при никои други животни.

Archaeopteryx, първият открит птицоподобен предшественик, имал зъби и дълга опашка, точно както по-големия си братовчед T. rex. Но те ясно показват прилики и предни крайници, които приличат на крила.
Много е вероятно Archaeopteryx да е бил топлокръвен, казва д-р Пол Уилис, палеонтолог от ABC’s Catalyst program.

„Това което виждаме от архива с вкаменелостите е известен брой птицоподобни тероподи, с подобни на косми структури и мъхести пера. Те повечето са дребни (най-вероятно са имали топла кръв) и са развили косми и пера, за да подържат телесната си температура” – казва Уилис.

Превел: Боян Василев
http://www.abc.net.au/


Разбери повече за БГ Наука:

***


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.