Български - English
Знаете ли че...?

История на динозаврите

За сваляне

Дискусии



Видове динозаври

Приблизително 700 видове бяха назовани. Както и да е, скорошен научен преглед предлага, че единствена около половина от тези са основани на честно цялостни образци, които показаха на това за да бъде уникален и отделен вид. Тези видове са поставени в около 300 валидни родове на динозавър (STEGOSAURUS, DIPLODOCUS, и т.н.), въпреки че около 540 бяха наречени. Скорошните оценки предлагат, че около 700 към още 900 родове на динозавър могат да остават да бъдат открити.

Повечето родове на динозаврият в момента се делят на само един вид (например, DEINONYCHUS) но някои имат повече (например, игуанодонт). Дори ако всички грубо 700 публикувани видове са валидни, тяхното число е все още по-малко отколкото една десета на броят от видове на в момента известна живееща птица, по-малки отколкото един - пета от броят на в момента известният бозайник видове, и по-малки отколкото една трета на числото на в момента известен паяк видове.


Български - English
Видове динозаври



www.bbc.co.uk - www.enchantedlearning.com - www.dinosauria.com - www.ucmp.berkeley.edu - www.cbv.ns.ca - http://pubs.usgs.gov


© 2004- 2005 Благомир Иванов. Всички права запазени.