Ако ви се случи да отидете в Канада, не пропускайте шанса си да посетите най-големия музей на динозаврите в света!

Там ще можете да се потопите в далечното минало на нашата планета и да видите съществата, които са живели на Земята дълго преди настъпването на Ледниковия период.

Музеят е разположен в Дръмхелър, според палеонтолозите градът е построен върху динозавърско “гробище”. как иначе ще обясните факта, че всички разкопки в района се оказват успешни и че музейната колекция се попълва непрекъснато с нови експонати? За една година се появяват около 2 хиляди нови екземпляри!

Ако не сте наплашени от “Джурасик Парк” и сте готови да разгледате отблизо създанията, които са всявали ужас у всички праисторически обитатели на планетата – пригответе си фотоапарата отрано. Още на входа ще ви “посрещнат” два огромни динозавъра, за “добре дошли”.



Когато има голям наплив от клиенти, туристите търпеливо чакат реда си, за да се снимат с праисторическите рептилии. Всички искат да се снимат до гигантските хищници, въпреки че вътре в музея ще имат тази възможност още много пъти.

Екскурзоводите позволяват на туристите да ползват фотоапарати и камери, тъй като осъзнават, че подобна гледка трябва не само да се увековечи, но и да се сподели с други по-късно. Затова най-подходящите за снимане експонати са относително достъпни за посетителите. Например туристите много харесват огромните динозавърски челюсти и една от най-популярните фото-възможности в музея е да се снимате между зъбите на хищника.

Отделните зали



За да не се изгубите сред многобройните експозиции, решете предварително какво точно искате да видите. В програмата, която се раздава на входа, ще видите нагледно различните зали и темите, които се разглеждат в тях. Интересувате се от мезозоя или палеозоя? Или пък искате да видите вкаменелости на динозаври? Не бързайте – ще имате време да видите всичко, което искате. За удобство на туристите музеят работи без почивен ден – т.е. ще можете да видите експозиции от различни епохи.

Гордостта на музея са 35-те пълни скелета на динозаври, които са се запазили още от ледниковата епоха. Сред тях има екземпляри с височина до 40 метра, както и лилипути, с които едва ли ще можете да се снимате. Не се изненадвайте – някога на Земята са живели и такива миниатюрни хищници.



В музея не са пренебрегнати и новите технологии. В една от залите посетителите могат да се разходят из тропическа гора, в която срещат динозаври. Чувството е изключително реалистично, до степен да се усъмните, че това е само интерактивно пътешествие към далечното минало.

Има и зали, в които може да се поуплашите. Проблемът е, че някои експонати задължително трябва да се съхраняват скрити от слънчевата светлина, за да се запазят. Затова експонатите са представени в полумрак и изглеждат малко зловещо – зъби, черепи и части от скелети, изложени върху черен фон.

Междувременно музеят предлага и развлечения. В една от залите можете не само да разгледате динозаврите, но и да ги пояздите. Разбира се не става дума за някой ценен експонат, събиран прашинка по прашинка от разкопките, а за съвременни модели на динозаври. Те впрочем са доста реалистични, така че може и тръпки да ви побият при вида им.

Входна цена



За да видите динозаврите, няма да ви се наложи да плащате много. Стойността на входния билет е достатъчно ниска – посетителите от 18 до 60 години плащат по 10 долара, децата над 10 г. – по 6 долара, а мъничетата могат да разгледат хищниците безплатно. За снимане вътре в музея никой няма да ви таксува.

В музея има и магазин за сувенири, в който ще намерите различни по размер фигурки на динозаври, направени от дърво, глина и други материали.