Истината за динозаврите

A+ A-
28769 прегледа 0 Коментара
За огромните динозаври информацията се увеличава с всяка изминала година. Въпреки че са налице толкова много данни за тях, ние не знаем достатъчно за техния начин на живот, за условията, при които са оцелявали, за трагичната им гибел.

Дълго време те са обитавали света и са били единствените му „владетели“. В следващия миг изчезват от лицето на Земята, а какво е станало точно, всеки би искал да узнае.

В повечето американски филми те са пресъздадени като огромни туловища, които се крият из пусти гори и заблатени местности. Палеонтолозите, които са изследвали създанията в Аляска и Антарктида, имат доказателства, че те са имали способността да се справят и с жестоки студове.

Някои от видовете динозаври дори са се чувствали отлично в среда на сняг и лед. Сред най-любопитните останки от полярни динозаври са намерени в Югоизточна Австралия. Тези земи са били част от Антарктида преди 100 милиона години, а температурите са били доста под нулата месеци наред.
Leaellynasaura

От всички наблюдения става ясно, че динозаврите са понасяли добре екстремните условия. Някои са се адаптирали, благодарение на странната си физика – Leaellynasaura например е растителнояден динозавър с размерите на гъска. Той е имал огромни очи, които са му помагали да намира храна в мрачните полярни зими.

Тиранозаврите


Tyrannosaurus rex е считан за върховния хищник, или най-свирепото същество на Земята. Височината му от 6 метра и тежестта му от поне 5 тона, го прави наистина внушителен екземпляр. При лов той нападал плячката си със сила на захапката от 1400 кг. Ако се върнем по-назад в историята им обаче, повечето видове тиранозаври не са били по-едри от обикновен човек.

тиранозавър рекс

Поне 20 различни вида са живели в период от 100 милиона години, сочат справките на специалистите.

Основно те са били двукраки хищници, но първите тиранозаври всъщност са били по-различни. Raptorex е тиранозавър, описан през септември 2009 г., който е бил малко по-голям от човек и е тежал около 1% от масата на T-Rex.

През този период алозаврите и мегалозаврите са върховните хищници - това са били все едно лъвовете и леопардите на онова време. Дребните тиранозаври са хващали съответно по-малка плячка. Но преди около 80 милиона години алозаврите и мегалозаврите започват да изчезват и освобождават ниша, в която мястото им заемат тиранозаврите.

Допуска се, че причината за такава промяна е възходът на растителноядните, които имат по-големи мозъци и уста като патешка човка. Алозаврите не са могли да се справят с нея, а по-малките и умни прототиранозаври са имали шанс да еволюират до върховни хищници.

apatosaurus

Малцина знаят, че бронтозавърът на практика не съществува. Милият гигант от юрския период става известен с това си прозвище поради грешка. В края на 19 век върви луда надпревара по откриване на нови видове динозаври. Видният палеонтолог Отниъл Чарлз Марш публикувал описание на костите на голям динозавър, който кръстил Apatosaurus ajax.

Две години по-късно Марш получава 25 кутии с кости от друг голям динозавър, които били намерени в Комо Блъф, Уайоминг. Той бил по-едър от открития по-рано екземпляр, а скелетът бил по-пълен и Марш решава, че това е нов вид, след което му дал името Brontosaurus excelsus.

Находките трябвало да участват в първата по рода си експозиция на сглобен и изправен скелет, но бронтозавърът нямал глава. Марш взел череп от Brachiosaurus и го поставил на него. През 1903 г. колега на Марш, Елмър Ригс, оспорва класификацията му. Apatosaurus се оказал просто млад бронтозавър. Негов истински череп е поставен на скелета в музея „Карнеги” през 1979 г., но името „бронтозавър” останало задълго, макар науката отдавна да е спряла да го употребява официално.

Цветът и обликът на динозаврите

За реалните им цветове се спори, а доскоро вървяха основно догадки. През 2010 г. проф. Майкъл Бентън от университета в Бристол проучва вкаменени кичури на Sinosauropteryx чрез сканиращ електронен микроскоп. Той е бил месояден динозавър с размерите на пуйка, живял преди около 125 милиона години. Бентън наблюдавал меланозоми, микроскопични структури, богати на пигменти, които отговарят за цвета и на човешката коса. В крайна сметка се разбира, че опашката на Sinosauropteryx е имала ярка бяло-червеникава окраска.
Sinosauropteryx

Цветове и формата на перата дават заявка да се смята, че те са имали и защитна функция, както и показен елемент – като предупреждение срещу хищници, или за атракция при намирането на половинка.

Учени от университета в Йейл в САЩ са проучили друг вид, датиращ от 150 милиона години назад, назован Anchiornis. Той е имал размери на пиле, оперение по краката и по предните крайници. По същия метод те узнават, че динозавърът е имал корона от червеникави пера, заобикалящи тъмносиви пера. Перата по крайниците са били бели, с черни върхове.
Anchiornis

Някои динозаври са имали особено страховита външност заради своите рога и костни яки. Те сигурно са се ползвали за украшение, а не за оръжия, предполагат учените.

Да се твърди, че динозаврите са изчезнали, тъй като еволюцията им е претърпяла провал, не е много основателно. Те са процъфтявали в продължение на 160 милиона години, не са имали конкуренция сред животните, която да може да ги застраши, били са толкова много видове. По-вероятната теория за тяхната смърт е някакъв катаклизъм като сблъсък с астероид или рязка климатична промяна.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари